Städföretagen

31. jan, 2022

När jag berättar sagor för min son på kvällarna så finns ett tema som är återkommande på hans önskelista. Eller snarare; det finns en typ av berättande som han uppskattar mer än någon annan. Det är de historier i vilka jag vänder på verkligheten. När någonting är uppochner i jämförelse med den värld vi lever i. Detta tycker han är hysteriskt roligt. Nyligen gjorde jag detta och det var nog min mest lyckade berättelse hittills. Vill ni höra? Ja, ni har förstås inget val.

 

Vad gör ett städföretag? Ett städföretags uppgift är förstås att se till att det är rent och fint. De kan städa högt och lågt och mittemellan. Lite överallt städar ett städföretag. Inomhus och utomhus. På taken och i källaren. Hos gamla och unga. Hemma hos folk och på kontor, i industrilokaler, skolor och museer. Städföretag är absolut nödvändiga för att vi inte ska behöva gå med smuts upp till knäna. Så är det och så kommer det alltid att vara.

 

I världen på andra sidan var nästan allting likt vår värld. Cyklarna trampade framåt, näsan var en och ögonen två. De var lite kortare i den världen men det var knappt märkbart. Den största skillnaden var att städföretagen gjorde tvärtom. När man, antingen som privatperson eller företag, anlitade ett städföretag – ja, då gjorde man det för att man tyckte att man hade det för städat. 

 

Har du hört något så knasigt? Ett städföretag vars arbete det är att skräpa ner. Men i den världen var detta normalläge. Städföretagen var experter på att se till att miljöer fick den där charmiga stökigheten som så många i den världen efterfrågade. Kan du gissa varför de var så duktiga på just detta? Jo, naturligtvis eftersom det bara var barn som jobbade på städföretag där. Inga, och då menar jag verkligen INGA, var så bra på att skräpa ner som barn. Ingen kunde, med sån finess, göra ett rent och städat rum smutsigt och stökigt. Inte så snabbt och inte med sådan precision. Faktum är att städföretagen, och barnen som arbetade där, var mycket uppskattade för just detta.

 

Barnen gick förstås också i skolan. De utförde bara arbetet på städföretag som extraknäck. De tyckte att det var roligt och det var väldigt många som ville ha hjälp av städföretag i den där världen.