Online dating

8. feb, 2022

Dating online är knappast någon ny företeelse. Jag läste nyligen en forskningsrapport som, på ett pedagogiskt sätt, beskrev dess historia. Visste ni att online dating blev en grej redan när internet lanserades? Det dröjde inte länge alls innan den första plattformen, som för övrigt fortsatt existerar, såg dagens ljus. Otroligt, tycker jag. Online dating har sedan dess växt i folks liv och medvetande. Särskilt stort har det blivit under de senaste 10-15 åren. Allt fler sajter och appar för onlien dating har startat och tabun har reducerats, för att inte säga eliminerats. Då man 2005 kunde se snett på någon som provade lyckan på nätet ser det idag helt annorlunda ut. Det finns en utbredd acceptans på ett annat sätt. Det är mycket positivt, skulle nog de allra flesta skriva under på.

 

När jag grottade ner mig i rapporten om online dating så insåg jag att det fanns mer som fångade mitt intresse. Nämligen historien om dejtande överlag. Det är klart att människor, så länge vi funnits på jorden, haft olika knep för att mötas. Det är många krokiga vägar som lett fram till online dating menar jag. Om vi tillåter oss att spola tillbaka bandet till 60-talet så fanns redan då en tidig förlaga, skulle det visa sig. Studenter på olika universitet, uteslutande i USA, hade utvecklat datorer vars syfte var att para ihop personer. Man kunde svara på olika frågor och matcha med personer vars svar liknade ens egna. Är det inte otroligt? Är detta de första stapplande stegen för online dating?

 

Ja, det beror väl på hur man ser det. Trots att datorer blev mer och mer vanligt förekommande exploderade inte denna metod direkt. Kontaktannonser i tidningar tog över. Det blev mer analogt än någonsin under kommande decennier. Ja, fram till dess att hemdatorn kom och internet blev pricken över i:et. Online dating föddes i mitten av 1990-talet och sedan dess har inget varit sig likt. I takt med att sociala medier växte fram under 2000-talets första hälft blev det dessutom vanligare – ja, till och med mer accepterat att ägna sig åt online dating. Man tror att detta har varit den starkaste bidragande faktorn till den explosionsartade ökningen av människor som brukar appar/sajter. För att inte tala om ökningen när det kommer till förekomsten av just applikationer för online dating.

 

Är det någon av er som läst liknande forskning om online dating? Jag skulle gärna ha ett samtal om saken, och vad passar väl bättre än att dra igång en tråd i kommentarsfältet. Berätta för mig om era tankar.