Arbetsrättigheter

3. mar, 2022

Min son frågade mig idag om jag kunde berätta lite mer om arbetsrätt. Jag stelnade till när jag hörde frågan. Som jag säkert sagt förut så ogillar jag att inte veta svaret på en fråga. Jag försöker hitta ursäkter för varför jag i så fall inte vet svaret. Varför jag tycker att kunskapen inte är värd att ha. I detta fallet hade jag ingen ursäkt. Varför visste jag inte mer om arbetsrätt? Jag som är en arbetskämpe, i alla fall självutnämnd.

 

Jag andades in men inga ord kom ut när jag försökte tala. Sedan tänkte jag i 1,5 sekund till innan jag bestämde mig. Jag skulle mörka min okunskap om arbetsrätt för honom. En historia började tänkas ut. Såhär sa jag:

 

”Du vet, ett arbete är lite som på din förskola. Det finns saker man kan göra fel och det finns saker man kan göra rätt, och det kallas för arbetsrätt. Till exempel som när din mamma och pappa är på jobbet. Vi arbetar ju, som du vet, med väldigt olika saker men vi har alltid arbetsrätt och arbetsfel att förhålla oss till. Det är det som gör att man tycker att det är roligt att gå till jobbet. Tänk om alla bara hade gått omkring och gjort fel hela tiden? Hur hade det sett ut?”

 

Jag möttes av en ganska oförstående min från mitt barn och jag insåg att jag skulle behöva steppa upp mitt game. Arbetsrätt, vad sjutton kunde jag säga mer om det? Jag tänkte att jag nog skulle behöva komma på en mer omfattande historia. Ett narrativ om arbetsrätt om man så vill. Jag började:

 

”Här om dagen, på mitt jobb, så gjorde jag något väldigt arbetsrätt. Det var nämligen några som hade slängt pant i plastsoptunnan. Det får man inte göra!”. Äntligen lite feedback. Min son tittade upp, hytte med fingret och fyllde i: ”Ajabaja! Gör arbetsrätt nästa gång!”.

 

Det var så gulligt att jag knappt kunde hålla mig för skratt. ”Exakt! Arbetsrätt” svarade jag och berättade sedan vidare om vad som hade hänt. Hur jag hade burit över pantburkarna till rätt påse och att skrivit ett mail till alla om vad som gällde med arbetsrätt. Det var minsann dags att vi vände på den här skutan, för miljöns skull om inte annat.

 

När jag avslutat sagan och mitt barn sov gick jag omedelbart in på Google och sökte på arbetsrätt. Nu skulle jag minsann lära mig på riktigt.