Fasadsiffror

4. jun, 2022

Stadens äldsta byggnad. Ja, det är vad den här berättelsen kommer att handla om. Egentligen är det mer än det. Eller, det är snarare mindre än det. Det kommer inte handla om själv byggnaden, utan de fasadsiffror som finns på sidan av huset. I den här berättelsen så har nämligen dessa siffror ett medvetande. Fasadsiffrorna betraktar världen från sin upphöjda position, på byggnadens fasad, och tolkar det som händer. Som ni kan förstå så har fasadsiffror från staden äldsta byggnad sett och hört en del.

 

Med detta sagt så börjar vi vår historia där.

 

Året var 1919 och det första huset hade rests på den gamla ängen på en av stadens öar. Var det början på en ny tid? Vem visste. När våra fasadsiffror, ettan och trean, först öppnade ögonen blickade de ut över vatten såväl som åkrar. Det moderna Kungsholmen hade fötts och föga anade de hur trendsättande de skulle komma att vara – både byggnaden och dess fasadsiffror.

 

Sådär såg det ut för våra sifferkompisar under närmare 10 år. De kände vinden blåsa mot sin plåt. Ibland kunde de se intressanta djur och de fick se vattnet tina, frysa och tina igen – många gånger. Sedan en dag såg fasadsiffrorna att marken nedanför på ängen var full av människor i kostym. De mätte och kände på underlaget. De pekade och stod i. Vad höll de på med egentligen? Fasadsiffrorna undrade men kunde inte höra vad de sa. Ett par veckor senare märkte de vad det handlade om. Det skulle resas ytterligare en byggnad, mitt framför ögonen på dem. Det var, dem veterligen, den enda byggnaden på hela ön som inte var deras egen. Eller ja, fasadsiffrorna kunde förstås inte se vad som fanns på andra sidan huset.

 

Ungefär 3 månader efter att den nya byggnaden rests, mitt emot fasadsiffrornas hus, så eskalerade byggandet. De sörjde utvecklingen även om de kunde förstå den. Det måste byggas hus för att människor ska få plats, svårare än så behöver det inte vara. Snart var det 8 hus inom våra fasadsiffrors synfält. Åtta blev snart 25 och sedan var det svårt att hålla koll.

 

Tiden läker alla sår, och även om de kände sorg över att inte längre se vattnet så var det kul att se människor. Våra fasadsiffror såg trots allt rakt in i lägenheterna hos mängder av människor. Det var en spännande existens. Vatten och fåglar i all ära. Den här varelsen är extremt mångfacetterad, tänkte de.