En lådcykel

21. jun, 2022

Låt oss cykla vidare genom historien som vi påbörjade förra veckan. Rosa trampade på genom det svenska sommarlandskapet i jakt efter nya vänner som ville ansluta till hennes midsommarfest till helgen. Hon hade en svår uppgift framför sig. Staden hon färdades på sin lådcykel genom var liten och gles på invånare. Det som höll hennes humör uppe var dock ett självförtroende av sällan skådat slag. Rosa tillhör nämligen den ringa grupp människor som är övertygade om att alla tycker om dem. I Rosas fall var detta i och för sig sant från en rent objektiv synvinkel.

 

Hur som helst. Lådcykeln med Rosa på susade fram genom de små gatorna i staden. Ringklockan användes flitigt och en och annan katt fick kasta sig ur vägen. Lådcykel går före, det var Rosas motto. Tillslut kom hon fram till en återvändsgränd och i gränden satt en äldre man och tittade på henne och lådcykeln då de dundrade fram över kullerstenarna. Hon slirade och stannade. Mannen tittade fortsatt på henne.

 

  • ”Hej på dig, herrn” sa Rosa.

  • ”Ja, hej på dig du” svarade herrn.

 

De inledde ett samtal om lådcykeln i fråga. Mannen som skulle visa sig heta Åke berättade att han minsann själv haft en i sin ungdom. Detta förvånade Rosa. Hon trodde att lådcykel var ett relativt modernt fenomen. Mannen, som var i 80-årsåldern måste i så fall ha haft lådcykel redan på 50-talet. Det var imponerande.

 

Efter att ha avhandlat ämnet en kort stund var det dags för Rosa att färdas vidare. Hennes vana trogen ställde hon frågan till de hon mötte och fick tala med: ”Vill du kanske följa med på en tur i min lådcykel? Du får lådan”.

 

Mannen såg något skeptisk ut efter att ha ställts frågan. Han berättade sedan att hans höfter inte var vad de en gång var. Han var orolig att det skulle göra ont att sitta i lådcykeln. ”Inte då!” försäkrade Rosa och packade upp filtar och kuddar i en sådan mängd att det var svårt att förstå var hon lagrat dem. Mannen gav tillslut med sig och valde att åka på sin första tur i lådcykel på över 60 år.

 

Tror ni att han tyckte om det? Alla som svarade ja på frågan kan glädjas åt att de har rätt. Det var en fantastisk färd i lådcykeln mellan två fantastiska personer. De pratade och skrattade och susade fram längs gatorna som om trötthet inte fanns.